(c)http://www.sxc.hu/profile/arinas74 Ariel da Silva
[Linkfeed]

Tør dine æbler – Få sundt og billigt slik til vinteren

Mange får i deres have flere æbler end de kan nå at spise igennem sommeren, og derfor er tørring en god mulighed, for at gemme æblernes vitaminer til vinteren. Når man tørre æbler, så reduceres de 85% vand til ca. 15% vand, og derfor bliver det naturlige sukkerindhold mere i forhold til hele æblet, hvilket giver en sød smag.

Når du tørre æbler, så husk på at bruge de helt modne og flotte æbler, som du har plukket, og brug ikke nedfalds ælbler, fordi disse ikke vil kunne holde. Hele ideen med at tørre æbler er jo, at kunne få glæde af æblernes smag og vitaminer selv til vinter og næste forår.

Det du gør er at vaske æblerne, tage kernehuset ud og skære dem i lige tykke skiver, det kan du gøre med en æbleskrællemaskine eller en pålægsmaskine. En æbleskrællemaskine kan også skrælle æblerne, men det er ikke nødvendigt til tørrede æbler, fordi de smager bedst med skræl på.

Derefter skal du tørre æblerne, enten i en tørremaskine, som dog koster omkring 1600 kr eller over brændeovnen. Æblerne skal have ca. 70 grader i en periode på ca. 8-9 timer, og det er derfor ikke nok at lægge æbleskiverne i vinduskarmen.

Når æbleskiverne er tørre, så skal de lægges i et lufttæt glas og stilles et køligt og mørkt sted, for eksempel i spisekammeret. Her kan de tørrede æbleskiver faktisk holde sig hele vinteren og foråret, og så er du sikret sundt og billigt slik så længe.

De tørrede æbleskiver kan både spises som de er, eller de kan hakkes i mindre stykker og blandes med müsli eller som en del af en dessert eller i salat.