(c)http://www.sxc.hu/profile/BeverlyLR

Selvforsyningsopskrifter: Bagning, syltning og mere

Det er vigtigt at huske, at der er grader af selvforsyning. For at være helt selvforsynende med brød, skal man jo både have en kornmark, vand fra egen brønd, syde sit eget salt og fyre op i sten ovnen med brænde man selv har hugget. Ingen grund til at overdrive. Vi kan jo ikke alle flytte til Lapland og bo i en hytte.

Selvforsyning handler om at se på hvor man kan selv kan lave en værditilføring: i kvalitet og i omkostning.

Hvorfor betale 5 gange så meget for noget som er langt ringere end det man selv kan lave?

Bagning. Et brød i Fakta koster jo 15-20 kr og er ofte flere dage gammelt og tørt. Et brød hos bageren er friskt, men koster tilgengæld omkring 30 kr. At bage et brød selv kan koste ned til 2 kr, og så er det både friskt, sundt og du ved præcis hvad der er i brødet, fordi du har selv lavet det. Der er jo tilsætningsstoffer i alt mad vi køber efterhånden, fordi det skal kunde holde sig længe på hylden i supermarkedet. Så hvorfor ikke spare penge og giv dig selv og din familie noget renere og sundere mad, ved at bage selv? Kontakt en landmand og spørg om du kan købe korn af ham. Han kan enten hjælpe dig med at male kornet og ellers kan en gammel kaffekværn bruges. Kornet kan du ofte købe meget billigt, og ved selv at male kornet, så får du så friskt mel som det overhovedet er muligt.

Sylt dine agurker selv, det kræver bare agurker som du har i haven eller som du får fra naboens have, samt eddike og lidt sukker. Lav din egen marmelade og saft fra rabarber, blåbær, jordbær, hindbær, solbær, æbler eller lignende du har i haven, eller du kan få fra andres haver. Mange udnytter ikke de frugter de har i haven, og æblerne ligger bare på græsplænen og rådner, så du kan sagtens spørge om du må tage frugterne og de fleste som ikke selv bruger dem, vil være glade for at nogen får glæde af frugten.