(c)http://www.sxc.hu/profile/plrang

Dyrk dine egne grønsager

Dyrk dine egne grøntsager, så du ved hvad du putter i munden og hvad du giver til dine børn. Ved at dyrke dine egne grøntsager ved du at grøntsagerne er økologiske, de er rene og dine børn kan se hvor grøntsagerne kommer fra – nemlig fra jorden og ikke fra hylderne i Kvickly. At dyrke sine egne grøntsager behøver ikke være dyrt og tidskrævende.

Vælg de grøntsager som er nemme at dyrke selv, hvis du ikke har så meget tid. For eksempel squash og kartofler passer rimelig meget sig selv. Med hensyn til kartofler, så skal du ikke gøre andet end først at plante dem og siden grave dem op igen. Det nemme ved kartofler er også at de holder sig længe i jorden, så hvis du er på ferie, har meget arbejde eller lignende, så går du ikke glip af din høst, bare fordi du graver kartoflerne op 3 uger senere. Når bare du gør det inden frosten kommer, så er der ingen problemer.

Vælg at dyrke de grøntsager som er dyre at købe, hvis du vil spare penge. For eksempel er salat ofte dyrer end kartofler og løg. Bær er også ofte dyrt at købe friske, så du kan vælge at plante blåbær eller hindbær buske.

Vælg de grøntsager som er små, hvis du har begrænset med plads. Hvis du for eksempel bor i lejlighed, så er det stadig muligt at dyrke sine egne grøntsager, enten i altankassen eller i potter i køkkenet. Hvis pladsen er begrænset, så spring majs planter over og plant istedet for krydderurter, bønner, jordbær eller salathoveder.

Så om du har en stor have, hvor du har lavet højbede, om du har en lille urtehave i et rækkehus eller blot en altankasse i lejligheden, så er det muligt at dyrke sine egne grøntsager.

Faktisk så gør nogle mennesker en hel livsstil ud af at dyrke alt hvad de behøver af grøntsager på en kvadratmeter, dette kaldes også for “Kvadratmeterhaven”.

En kvadratmeterhave laves ved at planlægge hvilke grøntsager, som kommer tidligt på foråret og plante dem først, når de så er høstet, plante dem som kommer senere på efteråret og derved heletiden udskifte grøntsagerne afhængig af sæson. Flere typer grøntsager vokser også fint sammen, nogen store and andre små nede ved jorden under de store. Så det er ikke nødvendigvis pladsen det handler om.