Selvforsyning - Selvforsyning er for alle. Børn og voksne, i byen og på landet. Find ideer til at få lidt mere selvforsyning i dit liv.
[Linkfeed]

Sådan byggede jeg min egen melkværn for 100 kr.

Det har været lidt af en prøvelse, men historien om min melkværn ender lykkeligt. Men først, hvad skal jeg egentlig med en melkværn?

Nogle vil sige jeg har en besættelse, men jeg kalder det en hobby. Mit projekt hedder “bedre og billigere”. Min første indskydelse har altid været: “Det kan jeg gøre bedre selv.” Og gør man det skal kan man jo ofte gøre det billigere også. Et løbende projekt har været at bage bedre og bedre brød, billigere og billigere. Men selvom brødet gennem årende er blevet meget bedre, har det været (meget) svært at få prisen på brødet ned.

Til sidst tog jeg springet og købte mig en masse korn. Læs historien om hvordan jeg købte sortbørshvede af en ældre bonde på en endnu ældre bondegård midt i Skåne.

Nu stod jeg så der med over 100 kg korn i to store brune sække. Nu skulle jeg bare have en melkværn/bordkværn så jeg kunne begynde at bage med friskkværnet fuldkornsmel.

Min gamle trofaste Husqvarna kødhakker har en ingen kværneindsats, så sidste gang jeg var i Kina købte jeg en billig kødhakker med kværneindstats.

“MADE IN CHINA” stod der skrevet stolt ned ad siden med store bogstaver – og det skal jeg love for! – Efter et kvarters voldsom drejen på håndtaget havde jeg produceret lidt over en kop mel. Kornene blev ved med at blokkere kværnen. “Der skal mere power til!” tænkte jeg, gav den gas og med ét knækkede hele maskinen midt over! Sådan, Kina!

Udmattet kiggede jeg hen på de to store sække med 100 kg korn som stod og skraldgrinede ad mig.

Jeg har engang set Claus Meyer med en fin lille bordmølle, som næsten lydløst producerede det fineste mel af hele korn. “Sådan en må jeg have mig”, tænkte jeg, og fandt snart en nydelig “Fidibus” melkværn fra tyske KoMo på nettet og kneb en tåre da jeg så prisen som var et godt stykke over 2000 kr. – For den billigste… Hvis melkværnen koster flere tusinde kroner så skal der males rigtig meget mel, før min idé om bedre+billigere hænger sammen…

“Hvad men en brugt kaffekværn?”, tæntke jeg, “sådan én de har i IRMA, eller bare én med håndsving og så sætte en eller anden motor på…” Det kan man så ikke få i Småland – underligt nok. De findes i Danmark på dba.dk, hvis man er villigt til at køre langt, og de store elektriske kaffekværner fra butikker løber også hurtigt op i mange hundrede kroner. Og de gamle kaffekværner med håndsving så mig noget små og flimsede ud.

“Jeg laver bare en melkværn selv!”, pralede jeg til min kone. Til tegnebordet!

Her følger de forskellige melkværns-koncepter jeg var igennem, hvoraf de sidste to endda nåede at blive til prototyper:

  • En klassisk kværnesten som denne , kunne jeg jo støbe i en slags hård cement. Det var der nogen i USA som havde haft succes med. De anbefalede dog ikke at man spiser for meget af brødet, da smågrus i melet slider tænderne ned. Nej tak! Tandlægebesøg er dyrere end butiksmel.
  • Russisk træstammekværn, som jo ville være nem og billig at lave og give mel uden grus, men hvor lang tid tager det at male 100 kg korn med to stykker træ?
  • To hårdtbrændte gulvklinker maler mel udmærket, men jeg skal hilse og sige at hvis man sætter motor til det, bliver det til en såkaldt helvedesmaskine som så godt som eksploderede…
  • En peberkværn med en boremaskine på. Se her var noget som faktisk virker! Hvis man så bare…

Løsningen var i sidste ende meget simpel. En trækasse med kværnesten fra en Ikea peberkværn (49 kr.), en lang bolt, nogle møtrikker, og et kugleleje fra Biltema (27 kr.) og min boremaskine som motor.

Jahuuu! Jeg maler eget mel! Det er en glæde (og lidt en lettelse) at endelig kunne sige.

Det værste af det hele er næsten, at da jeg kun et par uger senere stolt præsenterede melkværnen for min onkel, mente han at kunne huske at min farfars havde en gammel elektrisk kaffekværn fra en butik, som han engang havde brugt til at male korn på. “Havde det ikke været nemmere at bruge den, end at bygge én selv?” Jo, måske…

Min farfars gamle kværn står nu ved siden af min hjemmebyggede melkværn og venter på at live renset og sat i stand. Så nu har jeg to melkværner.

Strange Skov blogger og hobby-selvforsyner, er fra Danmark men bor i Lønneberg i Småland (ja, der hvor Emil kommer fra). Læs mere om ‘Børnenes Lønneberg‘, som gerne vil have besøg af børn og voksne som elsker natur.