(c)http://www.sxc.hu/profile/johnnyberg
[Linkfeed]

Hyld i maden – se opskrift her

Hylden blomstre midt på sommeren og spreder en dejlig liflig duft af sommer. Både hyldeblomsterne og hyldebærene er spiselige. Vær dog lidt forsigtig omkring hylden, fordi barken på stammen og de grønne umodne hyldebær er giftige, og kan give kvalme og dårlig mave. Men hyldeblomsterne og hyldebærene er meget anvendelige og kan bruges i mange retter.

Mange forbinder hyldeblomster med saft, og hyldeblomsten giver ganske rigtigt en rigtig skøn og mild smag til saft. Desuden kan hyldeblomsterne bruges i forskellige kartoffelretter, det kan bruges i hjemmelavet is, du kan putte det i pandekage-dejen eller klatkage-dejen. Hyldeblomsterne kan også bruges til at marinere kød, til inde i kyllingen eller sammen med fisk, og så selvfølgelig i salater. Hyldeblomsterne kan også laves til ekstrakt, som så kan bruges i maden eller i vinen eller gin, for at give en mere sød smag.

Hyldebærene bruger mange også til saft eller til suppe, men der er også mange muligheder for at få hyldebærene ind i retterne, f.eks. ved at marinere kød i hyldebær sammen med rødvin – det giver en god fyldig smag. Hyldebær kan også bruges til hyldebærkage, marmelade, sirup, grød og snaps. Vær dog opmærksom på aldrig at spise hyldebærene rå, da de så er giftige og kan give opkast og dårlig mave. Hyldebær skal koges eller på anden måde tilberedes, får de kan spises.

Opskrift på hyldebærsaft:

Du skal bruge disse ingredienser til hyldebærsaft:

  • 1 kg hyldebær
   500 g. æbler
   2 l. vand
   ca. 100 g. sukker til 1 liter saft
 • Hyldebærrene skylles og renses. Æblerne vaskes og kernehus fjernes. Kom hyldebærrene og æblerne i en gryde og lad det koge indtil al saften er kommet ud af frugterne. Hæld derefter massen igennem en saftpose, så alt saften kan dryppe igennem, hvilket tager 1-2 timer.

  Du kan nu måle saften og tilsætte passende mængde sukker. Sørg for at koge saften igen, så sukkeret opløses, og du kan skumme saften imens.

  Du kan nu hælde hyldebærsaften på glas og stille dem et køling og mørkt sted, eller du kan fryse hyldebærsaften i fryseren, så kan du tage hjemmelavet saft op i løbet af vinteren.