(c)http://www.sxc.hu/profile/Photo0p
[Linkfeed]

Hybenroser kan spises – se opskrift her.

Hybenbuske ser man mange steder i Danmark og mange klager over at de vokser og breder sig så hurtigt, og helt kan overtage i haven. Men både hyben og rosenbladende på hybenbuskene er utrolig sunde og meget anvendelige i madlavning. Hybnroserne blomstre i juni og juli måned, så det er bare med at samle de smukke pink og nogle gange hvide blads ind. De kan lægges i en skål med vand og dufte godt eller de kan bruges i salater, i eller ovenpå kager, man kan kandisere dem eller spise dem sammen med nye kartofler.

Her er en lækker opskrift med hybenrose og kartofler:

  • Kog en portion nye kartofler
   Læg en klat smør på en stegepande
   Rist hurtigt de kogle kartofler sammen med rosenbladende på panden i 2 min.
   Klar til servering sammen med frikadeller eller lignende.
 • Som hybenrosen forsvinder og hyben vokser frem i august og september, er det også bare med at samle hyben ind. Mane tror hyben bare kan bruges til hybenmarmelade, men der er rigtig mange muligheder. Hyben minder meget om peberfrugter i konsistensen og er ret søde og lidt syrlige i smagen. Hyben kan bruges til alle de samme retter, som peberfrugter bruges til. Hyben smager utrolig godt ovenpå hjemmelavet pizza, det giver en rigtig god smag i bolognaise og i lasagne. Desuden kan den søde smag bruges til hybensaft.

  Mange tror at det er ubehageligt og kan kløe at rense hyben, men det er faktisk ligetil, og du behøver ikke bruge plastikhandsker. Bare skær hyben midt over og fjern de små kerner med en lille ske. Hyben kan nemt puttes i en pose i fryseren, og så kan du tage op i løbet af vinteren, når du laver mad. Et dejligt indskud vitaminer til hele familien til vinteren.