(c)http://www.flickr.com/photos/befuddledsenses/ Accretion Disc
[Linkfeed]

Hvordan tapper jeg birkesaft? Og hvad bruges birkesaft til?

Birkesaft tappes fra birketræer i det tidlige forår når frosten er væk og solen begynder at varme. Birkesaft består af vand som birketræet suger op fra jorden blandet med næring og naturlig sukker.

Drik birkesaften  som den er eller brug den i madlavningen (og desserter) til en række nye og gamle nordiske madopskrifter. Kog birkesaften ned ved svag varme i en gryde og få din egen birkesirup. Eller lav vin af birkesaft ved først at koge birkesaften op og derefter tilsætte lidt gær – vingær er bedst, men almindelig bagegær virker også fint. Eller brug birkesaften i dit bagværk.

Sådan tapper du birkesaft fra et birketræ

Du skal bruge:
- Et par meter akvarieslange.
- Store plastikflasker med skruelåg
- Boremaskine med
- et bor som passer til akvarieslangen.

Birkesaft tappes fra et hul i stammen på birketræet.
Rengør flaskerne grundigt og skær akvarieslangen ud i mindre stykker, ca. flaskens længde.
Bor et hul i skruelåget fra en plastikflaske og træk akvarieslangen igennem hullet så slangen stikker et par cm ned i flasken når låget skrues på igen. Slangen skal sidde så tæt som muligt i hullet – så følg for at vælge den rigtige størrelse bor til den akvarieslange du har.

Stil flasken ved birketræet så den ikke vælter. Bor et hul i birketræet så du er sikker på at hullet går lidt ind i stammen – 5-10cm. skub slangen ind i hullet og vent. Det varierer hvor lang tid der går før flasken fyldes men det kan tage bare en dags tid. Hav flere flasker klar til at skifte ud med. Skru låget af den fyldte flaske uden at tage slangen ud af træet, og skru så den nye flaske på. På den måde slipper du for at bævle for meget med akvarieslangen i træstammen.
Birkesaften kan fryses direkte i flasken.

Birkesaft i mad og drikkelse

Saften fra birketræet har været brugt i tusinder af år her i Norden.

Birkesaft indeholder en naturlig sukker og 99% vand. For at koncentrere sukkeret skal vandet koges væk. Du får ca. 1 cl birkesirup per liter birkesaft. Det vil sige, at for at fylde et snapseglas skal du bruge 2 liter birkesaft.

Birkesirup
Bring birkesaften i kog i en gryde uden låg, og skru derefter ned for varmen. Det tager lang tid at reducere så meget vand at din birkesaft bliver til birkesirup, men hav tålmodighed og hold øje med at det ikke brænder på. Birkesirup kan bruges som andre slags sirup på pandekager i te, på kager.

Vin af birkesaft.
Birkevin laves på samme måde som det meste bærvin. Du kan vælge at tilsætte sukker eller koge birkesaften ned for at koncentrere suker indholdet. Du kan gå ud og købe diverse vinbrygger værktøjer som hydrometer og vandlås og andet, men om du er “prof” eller ej så skal det nok blive til vin.

Det er under alle omstændigheder ofte en god ide at koge birkesaften op for at dræbe hvad der måtte være af bakterier. Når saften er afkølet til stuetemperetur kan du tilsætte lidt gær – vingær er bedst, men almindelig bagegær virker også fint, tørgær eller frisk gær. Almindelig gær kan ikke tåle så meget alkohol som vingær, derfor stoppes gæringen ved en lavere alkoholprocent med almindelig gær – ved omkring 5%.

Hæld saften på flasker. Brug lågene med hul og akvarieslange til at lave en vandlås: Skru låget med hul og slange på flasken med birkesaften. Put derfter den lange ende af slangen i en flaske med vand ved siden af. Dette forhinder bakterier i at trænge ned i vinen, men tillader gasser fra gæringen at slippe ud. Dette er vigtigt da gæringsprocessen giver en del luft som kan få en tæt flaske til at springe – og hvem gider tørre det op?

Lad din birkesaft-vin stå indtil der ikke længere kommer bobler i flasken med vand. Sæt så låg på vinen og lad den ligge så længe du kan vente før smager på det.